Belysning på arbetsplatsen

14 november 2019
jonas olsson
Belysning på arbetsplatsen

Användningen av elektriskt ljus i dagens samhälle är så vanligt att man oftast tar det för vana och man märker inte det förrän något går sönder. Men till skillnad från i våra hem så är det ingen mysbelysning som prioriteras när det gäller belysning företag utan här är det viktigt att det är rätt ljus på alla ytor för att personalen ska kunna utföra sitt arbete på korrekt vis.

 

 

Rätt belysning på rätt plats

 

På ett företag är det viktigt att få hjälp av ett företag som kan det där med rätt ljus på rätt plats för rätt funktion. Precis som i hemmet så är det både olika typer av placeringar och olika ljuskällor som ska placeras rätt. Är det företaget ett kontor så kan det vara bra med en lägre styrka på belysningen i taket och lite högre styrka på belysningen på skrivbordet. Medans ett lager behöver starkare belysning i taket och kanske också tätare placering av belysningshållarna.

 

Olika belysning

 

Elektriskt ljus kommer i många olika styrkor, storlekar, former och färger. Det är viktigt på en arbetsplats att man inte bara har rätt placering. storlek och styrka på ljuskällan utan också rätt färg. Ljuskällor finns i klarglas och matta men också i en del andra färger som sprider färg. En populär färg är åt det gula hållet och gör att ljuset inte känns lika starkt som om det är klarglas, trots att man ser lika bra. Om man har personal som rör sig i starkt upplysta miljöer hela dagarna kan en gulare ljuskälla låta deras ögon vila om de placeras i kantinen eller uppehållsrummet. Ljuskällor kommer även i olika material som led, halogen och så kallade vanliga glödlampor. Det finns även en typ av ljuskälla som avger så pass mycket värme att de kallas värmelampor och används till exempel inom vården.

Fler nyheter