En framtid i hälsa med rörelse och sockerfritt godis

18 april 2022
Mikael Barani

editorial

”A moment on the lips – a lifetime on the hips” brukar det ju heta när man unnar sig lite för mycket av det goda. I dag är det som bekant också väldigt lätt att snaska loss på allt gott som finns lättillgängligt i affärerna eller genom att man helt enkelt beställer hem det.

Det krävs med andra ord en rätt stark disciplin för att inte trycka i sig för mycket socker, vitt mjöl och annat.

En sockrad vardag

Vi har dessutom generna emot oss. Våra förfäder som levde i en tid av opportunism, hade verkligen gått loss bland godishyllorna i affären. När man levde i en tid av osäkerhet, då nästa måltid aldrig var garanterad, hade man såklart festat loss när tillfället uppenbarade sig.

Saken är den att vi inte är särskilt annorlunda, rent genetiskt, mot den tidiga människan. Samma impulser lever i oss än. Detta blir förstås väldigt skevt när vi lever i överflöd och nästa chokladkaka bara är en promenad bort.

utan socker

Att leva hälsosamt är därför på många sätt ett aktivt val som man gör varje dag. Att välja att äta nyttigt och hållbart är något som i dagsläget kräver en insats från en själv.

Det gäller att stiga in i hälsan försiktigt, så att man inte skrämmer bort sig själv helt enkelt. Ett steg i taget kan vi anamma oss goda vanor som vi sedan bygger på. Visst kan man unna sig lite sockerfri godis och annat snask då och då men på det stora hela gäller det att vara diskriminerande med vad man väljer att stoppa i sin kropp.

För även om vissa ovanor är hållbara på kort sikt, till och med under decennier, brukar våra val komma ikapp oss förr eller senare. När kroppen förlorar ungdomens förmåga till att reparera sig själv kommer krämporna som ett brev på posten.

Den som börjar forma sitt nya, friska, jag redan idag har helt klart banat terrängen för en sundare framtid.

Fler nyheter