En ventil är en kran

27 januari 2020
william eriksson
En ventil är en kran

Du vrider på vattenkranen, och då ställer du in hur mycket vatten som får passera ut. En ventil fungerar på samma sätt. Ventiler sitter lite varstans, till exempel på din cykel, där luften ska stanna kvar i däcket. Ventiler är också mycket vanliga inom industrin, där de styr ett flöde i tillverkningsprocessen. Det kan gälla vätska eller gas som ska regleras. En ventil är en kran, och den kan vara stängd, halvöppen eller helt öppen. Det ställs ofta in i förväg, i ett visst läge. Ibland är det instrument i maskinparken som gör det, och det finns även reglerventiler som själva kompenserar för eventuella ojämnheter i flödet.

 

Undvik produktionsbortfall med ventilservice

En störning i processen, som till exempel en trasig ventil, kan stoppa upp hela tillverkningen. Kanske måste maskinerna stannas och det blir ett produktionsbortfall. Det kan undvikas om man kontrollerar ventilerna då och då, så att de är i gott skick. Det finns företag, till exempel Askalon, som både lagar, servar och konstruerar ventiler. De är helt enkelt ventilexperter. Det finns möjlighet att anlita dem och ha ett löpande avtal om ventilservice, och de rycker ut även om olyckan är framme och ventiler går sönder.  

 

 

Lagning kan ske på plats

Först får en ventildiagnostik ge svar på hur skadan ser ut, och kan ventilen lagas på plats gör man det, för att inte förlora dyrbar produktionstid. Då kan verksamheten fortsätta i det närmaste ostört. Kanske behövs det ytterligare åtgärder, och då kan man montera och fixa på plats hos kunden. När man vill förbättra ventiler eller ha en ny konstruktion, är det ett uppdrag för en ventilexpert. De anpassar ventilen efter var den ska sitta. Det är åtskilliga gånger de har fixat speciallösningar inom industriell verksamhet. Det är bra att ha en kontakt med folk som är specialister på allt som gäller ventiler.

Fler nyheter