Förtjänar låssmeden stadens nycklar?

22 augusti 2021
jonas olsson

Du har säkert sett på tv hur en hjälte i framför allt amerikanska städer tilldelas “stadens nyckel”. Det är någon slags hederstitel man ger till någon som har gjort någon stor insats för staden i fråga. Typ räddat ett barn ur ett brinnande hus eller designat någon häpnadsväckande byggnad som får turister att flockas till staden. Då ger stadens borgmästare “hjälten” stadens nyckel för att visa hela stadens uppskattning. 

Stadens nyckel är ofta en representation. Det hade varit lite märkligt om det bokstavligt talat var en nyckel som gick till allting i staden. Det vore ett orimligt förtroende att lägga på en enda person. Om man vore i dina kläder skulle man så fort som möjligt springa hem och ringa en låssmed när någon tilldelats stadens nyckel. Som så snabbt som det bara går kan byta låset till din bostad. Så att den där så kallade hjälten inte kan komma och gå som hen vill.

 

Ditt hem och ingen annans

Det gäller bara att försäkra sig om att låssmeden inte är i maskopi med borgmästaren och därmed staden. Eller att stadens nyckel är en sådan magisk nyckel så att det inte spelar någon roll hur många gånger låssmeden byter lås. Hjälten kommer ändå in med sin stadsnyckel. Tur är det då att den där utmärkelsen inte verkar ha någon tradition i Sverige. Här kan du anlita en låssmed och byta lås utan att behöva oroa dig för att någon ska komma in. 

För det är väl det som är hela poängen med låssmeden. Att ge förutsättningar att bara du och ingen annan ska ha tillträde till ditt hus. Det är din nyckel som gäller. Ingen annans. Inte ens om man är en hjälte och har räddat barn ur hus med brinnande lågor. Du vill ha ditt lås, dina nycklar och ditt hem för dig själv. 

Fler nyheter