Golv som inredningsdetalj

När man tänker färgsättning av hemmet så tänker man oftast färg på väggar och inredningsdetaljer. Men golvet är en stor del av hur ett rum uppfattas och även hurdan känslan i rummet är. Genom att välja material på golvet väljer man även möjligheterna att förändra golvets struktur och färg. Och det finns idag en uppsjö av material och färgmöjligheter som man kan välja och experimentera bland, när man vill lägga golv eller behandla det i efterhand.

 

Fantasi och möjligheter

Alla golv kan behandlas och målas, men alla golv behöver inte det och svarar inte lika bra på det. Det går till exempel att måla ett klinkergolv men det blir sällan bra och hållbart. Liknande är det med mattor av plast, linoleum eller kork. Bättre resultat blir det förvisso om man målar laminatgolv, men golv som bäst svarar på målning är betonggolv och trägolv. Om man målar ett betonggolv är det viktigt att finishen på ytan är av ett slag som liknar lack, det vill säga något som täpper till porerna i betongen och gör att ingen vätska tränger ner i den. I övrigt kan man ha mycket roligt med ett betonggolv och såväl måla som lacka, hälla ut färgflagor och lacka, eller skapa struktur genom att tillföra någon struktur i lacken eller färgen.

 

 

Trägolvet och valet

Om man vill behandla ett golv utan att använda färg eller lack, så är det enklaste och snyggaste valet ett plankgolv av furu, ek, al eller annat trä. Här finns de största möjligheterna som såpa, lut och olja, som skapar hållbara och vackra golv. Alla dessa ger en känsla som inte går att få med något annat golvmaterial. Behandling golv i Stockholm kan innebära såväl dessa så kallade nakna golv, som lack och färg av något slag, och vad man väljer är helt upp till tycke och smak.