Att ha en hängmatta i sin ägo är perfekt om man tycker om bekväm avkoppling både inomhus och utomhus. En hängmatta kan hängas upp med rep eller en ställning avsedd för hängmattor, vilket gör att den kan användas både ute och inne. En annan fördel med hängmattor är att de kan enkelt tas fram då det behövs extra sittplatser och plockas bort då man inte har behov för dem längre. Men det kanske absolut skönaste är att ta med sig hängmattan ut på en campingtur i skogen och sova under bar himmel. 

Att sova i en hängmatta kan låta besvärligt och obekvämt, men faktum är att man kan ligga riktigt skönt bara man lägger sig rätt, man behöver inte heller oroa sig för ojämn mark, rötter och kottar som man kan störas av då man tältar. Ett klassiskt misstag då man lägger sig i en hängmatta är att man lägger sig i riktning med mittlinjen, vilket gör att fötterna hamnar högt upp och ryggen kröks.

Genom att lägga sig något diagonalt från mittlinjen uppnår man en mycket rakare och mer ergonomisk ställning i hängmattan. Man ska även tänka på att inte spänna upp mattan för hårt eller för den delen för löst, om mattan är lagomt spänd är linorna i 30 graders vinkel.

När man fäster en hängmatta mellan två träd ska man dock tänka på att en bar lina kan skada träden. Därför bör man använda skyddade linor eller trädskydd som fästs i ändan av linorna. Man ska också tänka på att fästa hängmattan i träd som är tillräckligt starka för att undvika olyckor. Ett underlag eller en luftmadrass är bra att ha i botten för att det inte ska bli kyligt om rygg eller rumpa, det finns även undertäcken som man hänger under hängmattan för att behålla värmen. 

Vackra hängmattor av hög kvalitet hittar man på www.hängmatta.se. De har specialiserat sig på hängmattor från Mexiko och Brasilien, så man kan vara säker på att kvaliteten alltid är i topp, oavsett vilken hängmatta man väljer.