IVT-värmepumpar i Stockholm

31 juli 2021
william eriksson

Med en IVT-värmepump kan man både effektivt och miljösmart värma upp en hel fastighet, och trots att en värmepump kostar en hel del lönar sig investeringen alltid. Detta eftersom energikostnaderna blir så pass låga. Ett hus som får sin värme och sitt varmvatten från en värmepump genererar också ett högre försäljningspris.

Det finns flera olika IVT-värmepumpar på marknaden att välja mellan. Gemensamt för dem alla är att de tar sin energi från omgivningen i nära anslutning till fastigheten. Från luften, berggrunden, jorden eller vattnet. Vilken IVT-värmepump man ska ha beror därför på miljön runt huset, men också på hur stort hushållets behov av värme och varmvatten är. Det finns också IVT-värmepumpar anpassade för hyresfastigheter och bostadsrättsföreningar. Men innan man installerar en värmepump är det viktigt att man först försöker sänka sina energikostnader på andra sätt, genom till exempel tilläggsisolering eller fönsterrenovering.

Ta in offerter från mer än ett företag

Är man en privatperson eller bostadsrättsförening som vill byta värmesystem och installera en IVT-värmepump i Stockholm kan det vara bra att ta in offerter från mer än ett företag. De flesta företag kommer först ut på ett kostnadsfritt hembesök för att titta på vilka förutsättningar som finns för att sedan föreslå typ av värmepump. Ofta får man flera olika förslag, vilket kan vara bra då värmepumpen också ska passa plånboken. 

Vissa värmepumpar, som bergvärmepumpen och jordvärmepumpen, kräver mer arbete vid själva installationen. Därför kan det vara bra att välja ett företag som både installerar och servar IVT-värmepumpar. Annars måste man själv anlita en brunnsborrare eller ett grävföretag. Att använda sig av totalentreprenad är inte bara smidigt, det är också billigare. Dessutom slipper man företag som skyller på varandra om något skulle gå fel. Men det är viktigt att man skriver ett ordentligt kontrakt med det företag man väljer att samarbeta med

Fler nyheter