Man behöver bra jaktvapen när man ska på jakt

28 februari 2022
william eriksson

editorial

Alla som ska iväg på jakt vet säkert hur viktigt det är med ett bra jaktvapen, men det räcker inte bara med det. Det är minst lika viktigt att man har ammunition som är anpassad speciellt efter sitt vapen och att man är rätt klädd. Förutom kläder kan det vara speciella tillbehör som är av stor vikt att ha med sig på jakten. Det bästa är att gå igenom allt med en kunnig person på plats. Man kan ta det via mail och över telefon om man inte har möjlighet att ta det på plats. 

Det kan tyckas dumt med speciella kläder, men faktum är att det kan var avgörande för hur man lyckas med sin jakt. Man bör vara klädd så man klarar de väder som kan komma i fråga och ha en färg på sig som smälter in i omgivningen. Då klarar man sig bättre än om man går omkring i grälla uppseendeväckande kläder. 

 

Jakt

 

Ett jaktvapen för krävande skyttar och nybörjare

När man ska lägga an och använda ett jaktvapen är det inte tid att fumla och tappa greppet. Därför ska man se till att ha ett jaktvapen som har ett säkert tumgrepp, helst ett ergonomiskt tumgrepp. En varmintpipa som är tung ger dessutom bättre precision. Nybörjare inom jakt kanske väljer ett klass 1 vapen eller ett begagnat kvalitetsvapen. 

Det finns olika typer av jaktvapen. Det finns hagelvapen och det finns kulvapen. De är konstruerade olika och man bör kolla upp vilka regler som gäller för vilken slags jakt man får lov att använda bössorna till. En variant kallas för dubbelstudsare, alltså ett gevär med två pipor. Sedan finns det en halvautomatisk studsare. Och sist men inte minst en repeterstudsare. Det är ett jaktvapen som kräver att man laddar om det på manuellt vis efter varje gång man skjutit ett skott. 

Fler nyheter