Modulsystem håller sina löften

08 februari 2022
jonas olsson

editorial

Ibland finns det övergångsperioder. Perioder när det måste in tillfälliga lösningar. Det gäller även för byggnader. Inte minst när byggnaderna inte finns ännu. Som än så länge bara finns i fantasin. Eller ja, de är såklart verkliga men de är ännu inte redo för invigning eller användning. Men det kan ju inte få innebära att de som är i behov av lokalerna inte får lov att ha någonstans att vara. Det finns dock en lösning. En lösning som kallas modulsystem.

Så, vad är då ett modulsystem? Kort sagt kan man säga att ett modulsystem handlar om att upprätta provisoriska byggnader som ersättning eller komplement till någon annan byggnad. Ibland kan det handla om en kontorslokal som behöver användas under en övergångsperiod, fram till dess att ett nytt kontor står på plats. Det är därför en vanlig lösning för de som är mellan två fastigheter.

 

modulsystem

 

Lokalerna som inte sviker

Som sagt är det inte heller ovanligt att modulsystem får komplettera en annan byggnad. När någonting inte får plats i huvudbyggnaden kan det med fördel placeras i ett modulhus istället. Du kan föreställa dig en skola till exempel. Om huvudbyggnaden inte är speciellt ljudisolerad kan det vara smart att ha exempelvis musikundervisningen någon annanstans. Då är ett modulbygge ute på skolgården perfekt. En bra lokal och ingen störs av musiken som spelas.

Modulsystem har sammanfattningsvis flera fördelar. Framför allt är det väldigt flexibelt. Det är enkelt att sätta upp och det är lika enkelt att montera ned och skicka tillbaka. Dessutom vet du alltid vad du får för någonting. 

Till skillnad från många andra byggprojekt så tillverkas modulsystem i fabrikerna. Exakt enligt de planer och mått som angetts. Med andra ord finns det en förutsägbarhet som verkligen är tilltalande för de som behöver lokaler fort. Modulsystem är helt enkelt aldrig någonting som sviker.

Fler nyheter