När personvågen avslöjar sanningen: Börja promenera

23 februari 2021
Mikael Barani

Man får hitta egna strategier för att frodas och må bra i dessa pandemiska tider. Det gäller helt enkelt att hålla igång, både mentalt och fysiskt, när saker och ting inte längre är som de brukar vara.
Bland annat har det visat sig att när vi ställt oss på vår personvåg därhemma så är det omkring en tredjedel av oss som inser att vi har haft det lite för trevligt under denna pandemi: Vi har gått upp i vikt.

Tröstätandets fälla

Det är förvisso inte konstigt. Att tröstäta är en av våra moderna metoder för att hantera stress och uttråkning, istället för att möta dessa känslor inom oss. 
För ofta lär vi oss ju inte att hur vi ska hantera våra känslor, och därför oss själva, här i livet. Det är ingenting som man får kännedom om i skolan direkt, om det inte har förändrats på senare år.

Istället så får vi de lektionerna under livets gång. Har vi turen att ha någon som kan fungera som en mentor i vår närhet så kanske vi kan klara oss ifrån de värsta fallgroparna här i livet.
För det går inte att underskatta vad vi gör för att slippa känna vissa känslor som bubblar upp inom oss. Vi är oftast vår egen bästa fiende på det sättet. Det finns saker som vi utsätter oss själva för som vi aldrig skulle acceptera att andra råkade ut för.

Nästa gång du ställer dig på din våg, kom ihåg att vara snäll men hård mot dig själv. Väger du lite mer än tänkt ska du inte låta negativiteten greppa tag om dig, utan istället bestämma dig för att börja ta regelbundna promenad. 
Det är en snäll start på ett liv mot ökad hälsa där ytterligare en strategi är att inte köpa hem sådant som du vet får igång ditt tröstätande.

Fler nyheter