Nu tillverkas Aixam mopedbilar

30 november 2020
patrick pettersson

Mopedbil är är ett lustigt ord då mopedbil räknas rent juridiskt sätt som en moped och inte en bil. Men nu är det så att den är byggd som en bil och för den som sitter i den känns det säkert som att  framföra en bil. Oftast är den byggd i plast och så är den tvåsitsig. Det finns modeller som ser ut som en liten personbil och så finns det modeller som liknar små lastbilar. 

Det finns några företag i världen som har gett sig på att bygga dessa bilar och ett av dem är aixam mopedbilar. Det är lite klurigt för de företag som är villiga att bygga dessa bilar, då de blir snudd på dyrare än vanliga bilar. Det beror på att det inte kan produceras i så stora serier och det håller såklart de höga kostnaderna vid liv. Men förr eller senare har man nog klarat att knäcka den nöten, som så många andra. 

Vikter och last

Ett fordon av det här slaget har både fördelar och nackdelar. Enligt reglerna får den bara väga ett visst antal kilo, närmare bestämt 425 kg. Av den anledningen byggs de mestadels helt i plast. Om det är en mopedbil för två personer, brukar det vara två säten där fram. Sedan tar bilen mer eller mindre slut. Är det en modell som ser ut som en lastbil blir det samma sak med förarhytten, alltså tvåsitsigt. På flaket finns det mer utrymme. Lasten får väga högst 260 kg. 

Ålder på förare

Det som gör den här typen av bil, eller ska man säga moped, riktigt intressant är att den får framföras av förare som fyllt 15 år. Det är ju en bra bit under körkortsgränsen för vanliga bilar.  Det räcker dock inte med att ha fyllt år. Vill man köra mopedbil måste man ta körkort.

Fler nyheter