Transportledare som yrke

04 september 2018
Matilda Olsson
Transportledare som yrke

En av alla tjänster som finns tack vare alla paket som ska skickas hos schenker privpak är transportledare. Detta yrke innebär framförallt att man jobbar som spindeln i nätet med att planera och leda arbetet varje dag för chaufförerna inom det område där man är ansvarig. För att trivas i denna roll bör man alltså vara en person som trivs med att ha en styrande position och är tydlig i sitt ledarskap. Samtidigt är det bra om man tycker om att jobba mer administrativt och tycker om att lösa problem som kan dyka upp. Trivs man med ett socialt arbete och gillar att umgås med andra människor är det givetvis också en fördel.

Att vara duktig på att kommunicera är a och o för den som jobbar som transportledare. Kommunikation sker dagligen med chaufförerna och övriga kollegor. Som transportledare har man även ett personalansvar vilket innebär att man, utöver ansvaret för chaufförerna, även är ansvarig för rekrytering av nya medarbetare, att hålla medarbetarsamtal med nuvarande anställda samt sköta övriga uppgifter som rör detta. Oftast arbetar man på kontoret i den stad man är anställd i, vilket brukar ligga i anslutning till terminalen. Som transportledare rapporterar man vanligtvis till den som är platschef på området.

För att arbeta som transportledare ställs det ofta höga krav på personlig lämplighet snarare än meriter då det är så pass mycket personalansvar. Det är viktigt med rätt person på rätt plats för att samarbetet ska fungera och flyta på utan problem. Vissa meriter är dock bra att ha, så som erfarenhet av att ha en ledande position, kunskap hur om logistik och transport fungerar, bra kunskaper i engelska samt datorvana. Man bör också ha en god lokalkännedom för orten där man arbetar och vara duktig på att komma med kreativa lösningar och sätta tydliga mål som ska uppnås.

Fler nyheter