Vad är meningen med trädbesiktning i Skåne?

28 mars 2022
patrick pettersson

editorial

Kanske du tycker att trädbesiktning i Skåne låter lite väl överdrivet. Du kanske tänker att det är bara ett träd. Antingen är det hälsosamt och växer eller så är det sjukt och då hugger man ner det. “Trädbesiktning i Skåne” – vad är det för daltande?

Du kanske inte tänker så där över huvud taget. Men du kanske blir konfunderad. Är det inte bäst att låta naturen ha sin gång? Visst kan man låta naturen ha sin gång, men då kanske du till slut står där med en trädgård där alla träden har dött för att du ignorerat att ta hand om träden.

Vad du kan få veta efter en trädbesiktning i Skåne

Det en trädbesiktning i Skåne kan ge dig information om är dels huruvida ett träd är sjukt. Men även vad man kan göra åt det. Precis som människor kan träd bli sjuka. De kan också smitta varandra.

Med denna smittorisk betyder det att om ett träd i din trädgård blivit sjukt, kan smittan sprida sig till de andra. I värsta fall har du efter ett tag en hel trädgård som står och dör för dig. Till slut blir det att såga ner alltihop.

 

trädbesiktning Skåne

 

Vad är olika åtgärder man kan ta?

Efter din trädbesiktning i Skåne får du olika råd från arboristen som varit på plats och gjort besiktningen. I bästa fall var det inget problem och du kan låta allt vara som det är. Det kan handla om att trädet är sjukt, men kan räddas på olika sätt.

I värsta fall är trädet dött eller döende. Då bör det förmodligen sågas ner och forslas bort. Det finns dock tillfällen då även sjuka och döda träd bör lämnas där de är. De kan trots det vara nyttiga för den lokala faunan och vara hem för både djur och växter. I vissa fall kan de vara lagligt skyddade. 

Fler nyheter