Välj rätt säkerhetsdörr

19 maj 2021
jonas olsson

Att välja rätt säkerhetsdörr är viktigt och anledningarna för att välja säkerhetsdörrar kan  såklart vara flera. Behöver man renovera i bostadsrättsföreningen så är just säkerhetsdörrar något att prioritera och då även för gemensamma utrymmen. Även för villor är det såklart standard vid nybyggnation. 

Fördelarna med säkerhetsdörrar är flera, man får som namnet antyder skydd mot inbrott och brand men även fördelen med mindre buller och ljud från trapphuset. Att lägga vikt vid att dörrarna är godkända är viktigt även om det numer är standard att alla regelverk och godkännanden är med.  Dock finns det olika klasser för brand, inbrottsskydd och ljudisolering att välja på. 

 

Klassificeringar att tänka på

Klass 4-dörrar är den högsta klassen och har en timmes brandskydd, tio låspunkter och hög ljudisoleringsförmåga. Medan klass 3-dörrar har 30 minuters brandskydd, åtta låspunkter samt något lägre ljudisolering som dock kan uppgraderas. Även brandskydd och inbrottsskydd går att uppgradera på flertalet modeller.

Klass 3 kan även komma i enklare varianter med ett lås istället för två och mindre ljudisolering. Fördelen med dessa är att de väger mindre och är enklare att installera. Ett bra ekonomiskt val som passar för nyproduktion av lägenheter.

 

 

Vilka modeller och varianter finns det?

Det finns flertalet varianter för olika ändamål och smaker:

  • Den klassiska säkerhetsdörren för lägenheter som är vanligt förekommande med stilrent utseende.
  • Modell för utomhusbruk som passar till väderutsatta platser exempelvis som ytterdörr till villan. 
  • Tidstypisk, en lite mer konstnärligt utformad modell för att passa in i äldre byggnader.
  • Pardörr, för att samtidigt behålla det ståtliga utseendet av pardörrar och säkerhet.
  • Stål- och branddörrar som passar till gemensamhetsutrymmen för högsta säkerhet.

Inom dessa olika varianter så finns det stor frihet till anpassningar både i utseende och funktion. Detta gör att man enkelt kan få en egen variant på dörr som passar naturligt in i fastighetens arkitektur och färger. 

Fler nyheter